Adóbevallás 2016 után

2015.09.27. 08:16

A 2016-ról szóló adóbevallást már nem mi készítenénk


Az adóbevallás portál birtokába került tervezet szerint a személyi jövedelemadó tekintetében az adóbevallás folyamata a jövőben megfordulna: az adóhatóság készítene egy ajánlatot a magánszemélyek részére, és nekik csak az lenne a feladatuk, hogy ezt jóváhagyják. A tervezetből az is körvonalazódik, hogy a munkáltatóknak sem kell elkészíteniük a pontos kimutatást az éves be- és kifizetéseikről, mert ezt a NAV tenné meg, ami szintén jelentős adminisztratív tehercsökkenést okozna a cégeknek.

A tervezet szerint a NAV-nak 2016-ban már képesnek kell lennie arra, hogy elkészítse a 2016-os bevallást. A portál úgy tudja, az államreform bizottságban tárgyalták a tervezetet, egyelőre hivatalos döntés nem született erről, azonban irányával egyetértettek a résztvevők.

A szaktárca az Origo megkeresésére közölte, valóban dolgoznak egy ilyen anyagon, de további pontosításra van még szükség. A szándék az, hogy a Magyarországon söralátét méretű adóbevallás se legyen.

Sokan egyedül csinálják


Érdemes megjegyezni, hogy a 2013-as adóévről mintegy 4,5 millió szja bevallás érkezett az adóhivatalhoz önbevallás, egyszerűsített bevallás vagy munkáltatói adatszolgáltatás formájában. Ebből a legnagyobb arányt - 76,7 százalék - továbbra is az önbevallók képviselték, az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített adóbevallást 7,1 százalék választotta, míg a munkáltatói elszámolást 16,2 százalék.

Fontos, hogy a NAV csak a kifizetőtől származó bevételekről tud, így a saját összeállítása is csak ezt tartalmazza, így ha ezen felül is van jövedelme az illetőnek más forrásból, vagy valamilyen kedvezményre jogosult, akkor a NAV által küldött összeállítást ezzel ki kell egészítenie.

Varga: tényleg vizsgáljuk, de még nincs döntés


Vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítse el a személyi jövedelemadó bevallásokat - erősítette meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszter hangsúlyozta:

munkaanyagról van szó, döntések még nem születtek, de vizsgálják annak lehetőségét, hogy hosszú távon a lakosságnak ne kelljen adóbevallást készítenie.

Hozzátette: támogatja ezt az elképzelést, és bízik benne, hogy a jogszabályi-technikai-informatikai hátteret megvizsgálva ez lehetségessé válik.

Szeretnék elérni, hogy ha a NAV úgyis rendelkezik minden cég pontos adataival, bevallásaival, akkor csak egy technikai lépés, hogy összevezetve az adószámokon a különböző kifizetéseket, jövedelmeket, az adóhivatal készítse el az adóbevallásokat. Hozzátette: ez a munkáltatóknak is könnyebbséget jelentene.

A bejegyzés trackback címe:

https://szja-adobevallas.blog.hu/api/trackback/id/tr637841824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása