Adóbevallás 2018 határidő

2018.03.11. 10:42

Adóbevallás 2018 határidő

További információk ----> ADÓBEVALLÁS

 

2018. január 31.

munkáltatói igazolások kiadása

2018. február 15.

adókedvezményre jogosító igazolások kiadása

2018. március 15.

elektronikusan elérhetővé válik a NAV által automatikusan készített tervezet

2018. március 19.

az ügyfélkapuval nem rendelkezők eddig kérhetik a tervezet postai úton való megküldését

2018. április 30.

a NAV értesítést küld a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegéről

2018. május 22.

2017-es jövedelmekről szóló adóbevallás beadási határideje!

 

Adóbevallás 2018 sms

2018.03.11. 10:39

Adóbevallás 2018 sms

Akinek nincs ügyfélkapuja, 2018. március 19-ig kérheti a tervezet postázását levélben, SMS-ben (06-30/344-4304) vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, formanyomtatványon (BEVTERK), továbbá telefonon, a 1819-es hívószámon, valamint az ügyfélszolgálatokon. Az SMS-ben az SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni ebben a formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn

A magánszemélyeknél bevallássá válhat a tervezet

 

A magánszemélyeknek már tavaly is készített bevallási tervezetet a NAV. Náluk az az újdonság, hogy 2018-ban a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a NAV, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.

Ez azt is jelenti, hogy a munkavállalóknak idén januárban már nem kell nyilatkozniuk arról, kérik-e, hogy munkáltatójuk készítse el szja-bevallásukat, hiszen megszűnt a munkáltatói adómegállapítás.

Fontos határidők

 

Aki maga szeretné szja-bevallását elkészíteni, az a NAV honlapján, illetve ügyfélszolgálatain már most elérheti a 17SZJA nyomtatványt.

Januárban a NAV a teendőkről és a fontos határidőkről valamennyi magánszemélynek tájékoztató levelet küld. Az ügyfélkapusok ezt már meg is kapták elektronikusan, aki pedig még nem regisztrált, annak levél megy, a hónap végéig.

  • Az adóbevallási tervezetet Ügyfélkapun keresztül március 15-étől lehet megnézni, jóváhagyni vagy kiegészíteni, módosítani.

Akinek nincs ügyfélkapuja, 2018. március 19-ig kérheti a tervezet postázását levélben, SMS-ben (06-30/344-4304) vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, formanyomtatványon (BEVTERK), továbbá telefonon, a 1819-es hívószámon, valamint az ügyfélszolgálatokon. Az SMS-ben az SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni ebben a formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn

  • Az egyéni vállalkozók szja-bevallásának benyújtási határideje február 26.

Nekik is segít amúgy az adóhivatal, az ígéret szerint e-szja webes kitöltő felületének használatával (www.nav.gov.hu/szja/szja) gyorsabban és egyszerűbben tölthetik ki szja-bevallásukat.

  • Az egyéni vállalkozói tevékenységet nem végző magánszemélyeknek a bevallást május 22-éig kell benyújtaniuk.
  • Újdonság, hogy az idén a bevallási tervezettel összefüggésben már a mezőgazdasági őstermelőknek és áfa fizetésére kötelezetteknek sem februárban, hanem szintén május 22-ig kell leadni a bevallásukat.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni, utóbbi lehetőség már január 8-a óta él.

Adóbevallás tervezet 2018

2018.03.11. 10:33

Hétfő óta elérhetőek az szja-bevallási tervezetek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, az ügyfélkapun keresztül. A dokumentumot célszerű átnézni, hogy biztosan a helyes adatokat tartalmazza.

Aki egyetért a tervezettel, annak - az őstermelőket és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeket kivéve - nem kell tennie semmit, a tervezet május 22-én hivatalos szja-bevallássá válik. A dokumentumot azonban célszerű átnézni annak érdekében, hogy biztosan a helyes adatokat tartalmazza.

Vannak ugyanis olyan jövedelmek, amelyekről az adóhivatalnak nincs tudomása, tipikusan ilyen az ingatlan bérbeadásból, az ingatlan eladásból és ingó értékesítésből származó jövedelem. Ha azonban valaki például cégnek adja bérbe az ingatlanát, a bevallási tervezet tartalmazza az ebből származó jövedelmet is, mert a cég minden hónapban levonja az adóelőleg összegét, azt be is fizeti, és erről adatot szolgáltat a NAV-nak.

A kedvezményeket is érdemes átnézni, mert a bevallási tervezet csak a kifizetők/munkáltatók által küldött adatokat tartalmazza. Így például, akitől a munkáltatója 2017 januárjában nem vonta le a családi, az első házas vagy személyes adókedvezmény összegét, mindenképpen érdemes kiegészítenie a tervezetet.

Akik 2017-ben egy önkéntes pénztárba fizettek, azoknak a rendelkezését is kitöltötte az adóhivatal. A tervezetet azoknak kell kiegészíteniük, akik tavaly több önkéntes pénztárba is fizettek, hiszen nekik kell dönteniük arról, hogy az adókedvezmény összegét mely pénztárakba utalja át a NAV. Visszajáró adó esetén ki kell tölteni a bankszámlaszámot, vagy - ha valaki postán kéri a pénzt - a címet, amire egyébként a program is figyelmeztet minden esetben.

A NAV az idén már 5 ötmillió - a tavalyinál egymillióval több - tervezetet készített el. A több mint 3,2 millió ügyfélkapuval rendelkező magánszemély a mobiltelefonján, a tabletjén vagy a számítógépen is megtekintheti, illetve, ha szükséges, szerkesztheti is szja-bevallását. A bevallásokat a legegyszerűbben az online felületen lehet módosítani, ehhez csupán ügyfélkapu-regisztrációra van szükség.

Akinek nincs ügyfélkapuja, március 19-ig kérheti a tervezet postázását. Akinek a postán kapott tervezetét ki kell egészítenie, ezt egy új, 17SZJA jelű bevallás elkészítésével és benyújtásával teheti meg. Érdemes azonban május 20-ig ügyfélkaput nyitni, mert akkor a módosítás néhány gombnyomással otthonról elintézhető. (MTI)

További információk ----> ADÓBEVALLÁS

 

Március végéig mintegy 890 ezer adózó maga nyújtotta be személyijövedelemadó-bevallását, több mint 300 ezer adózó kérte a NAV közreműködését a bevallás elkészítésében és mintegy 220 ezren töltötték ki a bevallási nyilatkozatot, ami 2016 újdonságaként adóhatósági adómegállapítást jelent. A hibásan érkezett bevallások nagy részét már javította a hivatal, bizonyos hibákhoz azonban az ügyfelek közreműködése szükséges.

A NAV az első három hónapban érkezett bevallásokban előforduló, többségében egyszerű tévesztéseket hivatalból, az egyéb hibákat az ügyfelek közreműködésével már javarészt javította.

Az szja-bevallások jellemző hibái:

  • a papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás
  • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím
  • nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni);
  • a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok hiányosak
  • a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel vagy hiányzik a bevallásból.

A www.nav.gov.hu/szja/szja új aloldalán – amit eddig mintegy 100 ezren kerestek fel –elérhető Általános Nyomtatványkitöltő program segít a hibák elkerülésében, illetve javításában. Sőt, bizonyos adatokat, az alapadatok megadása után önállóan kiszámol. Az elektronikusan kitöltött nyomtatvány az Ügyfélkapun át pillanatok alatt továbbítható a NAV-hoz. A kitöltő program az „Szja-bevallások letöltése egyszerűen” menüpont alatt néhány kattintással letölthető és telepíthető.

Akinek még nincs Ügyfélkapuja, a NAV ügyfélszolgálatain soron kívül regisztrálhat. Ehhez a személyes okmányokon túl egy működő e-mail címre és egy felhasználó névre van szükség. A sorban állást elkerülhetik azok, akik a központi ügyfélszolgálatokon Ügyfélkapu ügyintézésre időpontot foglalnak.

Az adóbevallási határidőket 2016-ban is figyelemmel kell kísérni. Az adóhatóság részére teljesítendő bevallások határidejére vonatkozóan változás nincsen 2016-ban, egyszerűsített bevallásra is lehetőség lesz 2016-os évben.

További információk ----> ADÓBEVALLÁS

 

Idén is be kell számolnunk az adóhivatalnak az előző évben szerzett jövedelmeinkről, mint eddig is minden évben. Az adóbevallást évről évre minden adózónak be kell nyújtania. Az adóbevallás arra szolgál, hogy az adóhivatal be tudja azonosítani az adózót, és az alapján megállapítsa az adóját. Külön rendszeresített nyomtatványon kell minden évben ugyanazon időpontig, - vagyis magánszemély május 20. napjáig - megtennünk ezt a bevallást. Alapszabály, hogy akkor is bevallunk, ha adónk nem keletkezett, vagy azt már megfizettük. A bevallást benyújthatjuk papíron, elektronikusan, postán beküldve, vagy személyesen az adóhatóság ügyfélszolgálatán.

A munkáltatók a megállapított adót, a járulékokat és a levont adóelőleget adóbevallásában vallja be. Bár ma már mindenki önadózó, mégis van arra lehetőség, hogy helyettünk munkáltatónk nyújtsa be az adóbevallást, erről azonban nyilatkozatot kell leadnunk.

Mindenki kérheti idei évben is, hogy munkáltatója állapítsa meg személyi jövedelemadóját, ha ezt a munkáltatója is vállalja, azonban nyilatkoznunk kell január 31. napjáig arról is, ha kérik, akkor is, ha nem kérik a munkáltatói adómegállapítást (15M29-es számú adatlap. Ezt követő már magunknak kell megcsinálni és benyújtani az adóhivatalnak a bevallásunkat. Ehhez viszont az szükséges, hogy a munkáltatótól kapjunk egy olyan igazolást, (kifizető összesített igazolása). Az igazolás kódja 15M30-as adatlap.

A NAV papír alapon juttatja el a személyi jövedelemadó bevallásához szükséges nyomtatványokat az adózóknak, de elektronikus úton is lehetőség van a benyújtására, ügyfélkapun keresztül.

Egy úgynevezett adónyilatkozat benyújtására is lehetőség nyílik akkor, ha a munkáltatónk folyamatosan vonja a fizetésünkből az adóelőleget és az adóelőleg összege megegyezik az adóévben megfizetni köteles adó összegével. Ilyenkor az adónyilatkozat adóbevallásnak minősül.

Másik lehetőség még az egyszerűsített bevallás elkészítése, aminek elkészítésében választásunk szerint az adóhatóság is közreműködhet, ezzel megkönnyítve az adóbevallásunkat. Ha ezt választjuk, akkor erről február 15. napjáig –idei évben 16-ig, mert 15 vasárnapra esik- kell nyilatkoznunk, hogy ezt az adómegállapítás fajtát kérjük. Ha határidőre nem teszünk nyilatkozatot (1553NY jelű adatlap), akkor már önadózóként kell eljárnunk.

De térjünk vissza arra a helyzetre, amikor mi munkavállalók kérjük a munkáltatónkat, hogy készítse el a bevallásunkat. Ekkor a munkáltató február 12. napjáig fog adatszolgáltatást teljesíteni a hivatal felé munkáltatói adóbevallást választó munkavállalói személyéről. A munkáltató május 20-ig megállapítja az adót és június 10-ig fogja benyújtani az adóbevallást a NAV hoz, és erről átad a munkavállalónak egy igazolást is, amivel igazolható a bevallás időben történő benyújtásának teljesítése.

Abban az esetben, ha valakinek az adóév folyamán más a munkahelye akadt, akkor a megelőző munkáltatójától a munkaviszony megszűnésekor kapott igazolást át kell hogy adja az új munkáltatónak, mert enélkül nem fogja tudni megcsinálni az adóbevallását.

Ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy nem tudjuk adóbevallásunkat határidőre megtenni, mert akadályok léptek fel, akkor az akadályoztatás megszűnésétől számított 15 napon belül kell elvégeznünk a kötelező bevallást, és még igazolást is kell csatolnunk, hogy miért nem tudtuk határidőre megtenni a bevallásunkat.

 

Így változhat a bevallás : Adóbevallás nyilatkozattétel 2016

Változik az adóbevallás - a 1553ny nyilatkozatot már nem mi hanem a NAV tölti ki helyettünk, és nekünk csak alá kell majd írni ha egyetértünk a bevallási nyilatkozat tartalmával!

További információk ----> ADÓBEVALLÁS

 

Már 2016-ban megindul a személyi jövedelemadó-bevallás reformja. A következő tavasszal nagyjából másfélmillió adófizető szabadulhat meg a kényelmetlen papírmunkától, mégpedig egy egyszerű módszerrel.

A magánszemélyek – a legújabb törvénytervezet szerint – azon a dokumentumon bízhatnák meg az adminisztrációval az adóhatóságot, amit 2015-ös keresményükről kapnak majd meg a munkáltatójuktól a jövő év elején.

Továbbá 2016-tól be akarják vezetni a – „bevallási nyilatkozat” illetve a „bevallási ajánlat” nyomtatványt.

Csupán egy ikszet kellene rajzolni a nyomtatvány megfelelő helyére. Jó tudni, hogy a NAV azok helyett dolgozhat jövőre, akik idén csak munkáltatótól szereznek jövedelmet és nem érvényesítenek semmilyen adókedvezményt. A rákövetkező esztendőben, 2017-ben viszont már szinte mindenki, 3,5-3,8 millió magánszemély hagyhatja a papírmunkát a hivatalra.

Íme a teljes űrlap:

szja

Adóbevallás 2016 után

2015.09.27. 08:16

A 2016-ról szóló adóbevallást már nem mi készítenénk


Az adóbevallás portál birtokába került tervezet szerint a személyi jövedelemadó tekintetében az adóbevallás folyamata a jövőben megfordulna: az adóhatóság készítene egy ajánlatot a magánszemélyek részére, és nekik csak az lenne a feladatuk, hogy ezt jóváhagyják. A tervezetből az is körvonalazódik, hogy a munkáltatóknak sem kell elkészíteniük a pontos kimutatást az éves be- és kifizetéseikről, mert ezt a NAV tenné meg, ami szintén jelentős adminisztratív tehercsökkenést okozna a cégeknek.

A tervezet szerint a NAV-nak 2016-ban már képesnek kell lennie arra, hogy elkészítse a 2016-os bevallást. A portál úgy tudja, az államreform bizottságban tárgyalták a tervezetet, egyelőre hivatalos döntés nem született erről, azonban irányával egyetértettek a résztvevők.

A szaktárca az Origo megkeresésére közölte, valóban dolgoznak egy ilyen anyagon, de további pontosításra van még szükség. A szándék az, hogy a Magyarországon söralátét méretű adóbevallás se legyen.

Sokan egyedül csinálják


Érdemes megjegyezni, hogy a 2013-as adóévről mintegy 4,5 millió szja bevallás érkezett az adóhivatalhoz önbevallás, egyszerűsített bevallás vagy munkáltatói adatszolgáltatás formájában. Ebből a legnagyobb arányt - 76,7 százalék - továbbra is az önbevallók képviselték, az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített adóbevallást 7,1 százalék választotta, míg a munkáltatói elszámolást 16,2 százalék.

Fontos, hogy a NAV csak a kifizetőtől származó bevételekről tud, így a saját összeállítása is csak ezt tartalmazza, így ha ezen felül is van jövedelme az illetőnek más forrásból, vagy valamilyen kedvezményre jogosult, akkor a NAV által küldött összeállítást ezzel ki kell egészítenie.

Varga: tényleg vizsgáljuk, de még nincs döntés


Vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítse el a személyi jövedelemadó bevallásokat - erősítette meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszter hangsúlyozta:

munkaanyagról van szó, döntések még nem születtek, de vizsgálják annak lehetőségét, hogy hosszú távon a lakosságnak ne kelljen adóbevallást készítenie.

Hozzátette: támogatja ezt az elképzelést, és bízik benne, hogy a jogszabályi-technikai-informatikai hátteret megvizsgálva ez lehetségessé válik.

Szeretnék elérni, hogy ha a NAV úgyis rendelkezik minden cég pontos adataival, bevallásaival, akkor csak egy technikai lépés, hogy összevezetve az adószámokon a különböző kifizetéseket, jövedelmeket, az adóhivatal készítse el az adóbevallásokat. Hozzátette: ez a munkáltatóknak is könnyebbséget jelentene.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján (www.nav.gov.hu) idén is elérhető az a szolgáltatás, amely lehetővé teszi a 2015/2016. évi személyi jövedelemadó bevalláshoz szükséges Java- és ÁNYK programok, az elektronikus űrlapok, továbbá a bevallások aktív súgójának egyidejű letöltését és telepítését.

A www.nav.gov.hu honlap bal oldali menüjének „Kiemelt témák” kategóriájában található „SZJA” menüpontot elindítva nyílik meg a programok letöltésére és telepítésük indítására szolgáló internetes oldal. A telepítés előtt elolvasható, milyen feltételekkel választhatók az egyes személyi jövedelemadó-bevallási nyomtatványok, és megtekinthetők a nyomtatványok telepítésére szolgáló programok felhasználói útmutatói. Itt tájékozódhatnak a felhasználók a programok telepítéséhez szükséges Java futtatókörnyezetről is.

A kiválasztott nyomtatvány telepítése a bevalláskitöltő program nevét megjelenítő képre kattintva indul. A telepítő program az indító képernyőn tájékoztat arról, hogy a futtatás során települ az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a kiválasztott nyomtatvány (1553, 1553NY vagy 1553ADO) és a nyomtatványhoz tartozó aktív súgó.

A „Tovább”, majd az ezután megjelenő második ablakban a „Telepít” gombra kattintva néhány percen belül befejeződik a letöltés és a telepítés. A „Futtat” gombbal el kell indítani az ÁNYK-t, amely automatikusan megnyitja a telepített nyomtatványt.

A programok letöltése, telepítése és használata nem igényel számítástechnikai és idegen nyelvi ismereteket, bármikor újraindíthatók, futtathatók, akár a félig kitöltött bevallás is megnyitható. A kitöltés befejezése után a kész bevallás kinyomtatható, illetve ügyfélkapus regisztráció birtokában elektronikusan beküldhető a NAV-hoz.

Személyi jövedelemadó bevallás

(Jogszabályi háttér: az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 26-28. §, 37. § (4), 31. § (4), 172. § (20), 1. számú melléklet I/B.

a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 11-14. §)

Nem kell bevallást benyújtania: ha az adóévben egyáltalán nem vagy csak olyan bevételt szerzett, amelyet a törvény rendelkezései szerint nem kell bevallani, illetve ha az adóévben kizárólag adómentes jogcímen szerzett bevételt.

Akkor sem kell bevallást benyújtania, ha Ön mezőgazdasági őstermelő (átalányadózást alkalmazó kistermelő is), és az e tevékenységéből származó - támogatás nélküli - bevétele a 600 000 forintot nem haladta meg, és más, bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme nem volt.

 

Bevallás benyújtása:

kötelezettek

lehetséges módok

határidők

nyomtatványok

magánszemély

munkáltatói adómegállapítás

január 31-ig: munkáltató felé a nyilatkozat leadása

’NY29

március 20-ig: adómegállapításhoz szükséges igazolások átadása a munkáltatónak

-

június 10-ig: munkáltató megküldi az adóhatóságnak a bevallást

’M29

egyszerűsített bevallás

február 15-ig: nyilatkozat benyújtása az adóhatósághoz

’53NY

április 30-ig: adóhatóság megküldi a bevallási ajánlatot

’53E

ha egyetért az ajánlattal, nincs teendője

ha nem ért egyet az ajánlattal, javított adatokkal kell visszaküldeni az adóhatósághoz május 20-ig

adónyilatkozat

május 20-ig: adóhatósághoz

’53ADÓNYILATKOZAT

’53-as bevallás: ideértve a teljes, illetve a csökkentett adattartalmút is

május 20-ig: adóhatósághoz

’53

áfás magánszemély

’53-as bevallás

február 25-ig: adóhatósághoz

’53

őstermelő

’53-as bevallás

május 20-ig: adóhatósághoz

’53

egyszerűsített bevallás, munkáltatói elszámolás, ha nemleges nyilatkozatot adott, vagy egyébként a bevételből nem kellett jövedelmet megállapítani.

 

magánszemélyre vonatkozó szabályok szerint

 

egyéni vállalkozó

’53-as bevallás

február 25-ig: adóhatósághoz

’53

szünetel-tetés:

egész évben

’53-as bevallás (13-as lapok nélkül)

május 20-ig: adóhatósághoz

’53

nem egész évben

’53-as bevallás

február 25-ig: adóhatósághoz

megszű-nés:

év közben

’53-as bevallás

május 20-ig: adóhatósághoz

év végén

’53-as bevallás

február 25-ig: ha dec. 31-én még egyéni vállalkozó

május 20-ig: ha dec. 31-én már nem egyéni vállalkozó

EVÁS

’43-as bevallás

február 25-ig: adóhatósághoz

’43

ha az eva-alanyiság év közben szűnik meg: adóalanyiság megszűnését követő 30. nap

’43-as + ’53-as bevallás, ha Szja tv. hatálya alá tartozó kötelezettsége is van

február 25-ig: adóhatósághoz

(a ’43-as bevallásra vonatkozó szabályok szerint)

’43+’53

 

Adó-visszatérítés:

Az adóhatóság a visszatérítendő adót a bevallás – feltéve, hogy az hibátlan - beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban március 1-jétől fizeti vissza.

 

Egyszerűsített bevallás esetén: ha a kiküldött bevallást elfogadja, akkor a bevallást nem kell visszaküldeni, a visszaigényelhető adó kiutalására május 20-tól számított 30 napon belül kerül sor.  Ha javítja/kiegészíti a bevallást, akkor azt május 20-ig kell visszaküldeni, ezt követően a NAV június 20-ig ismét értesítést küld, melynek kézhezvételét követő 30 napon belül a visszajáró összeg kiutalásra kerül.

 

Munkáltatói adómegállapítás esetén: az adó elszámolását vállaló munkáltató téríti vissza az összeget. A munkáltató az adót május 21-ig állapítja meg, amennyiben túlfizetés keletkezik, úgy azt a legközelebbi kifizetéssel együtt, de legkésőbb június 20-ig fizeti vissza a dolgozójának.

 

 

Bevallás akadályoztatása:

Amennyiben valamely okból nem tudja a bevallását határidőben elkészíteni (pl.: kórházi kezelés alatt állt). Az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül kell az adóbevallást benyújtani. A késedelem igazolására vonatkozó kérelmet (igazolási kérelem) a bevallással egyidejűleg kell benyújtani.

Az igazolási kérelmet az alábbi linkre kattintva érheti el:

http://nav.gov.hu/nav/letoltesek_egyeb/

 

Ha a személyi jövedelemadó bevallását előreláthatóan azért nem tudja határidőben benyújtani, mert az elkészítéséhez szükséges iratok, igazolások önhibáján kívül nem állnak rendelkezésére, a bevallási késedelemről a bevallás benyújtására előírt határidőn belül (május 20-ig) bejelentést kell tennie. Ezt követően az adóbevallást a bevallási késedelmet kimentő igazolási kérelemmel együtt kell benyújtania.

Ha a fentiek szerint megteszi a bejelentést, akkor a bevallási késedelem miatt mulasztási bírság a bevallás naptári éve november 20. napjáig nem szabható ki. Kivéve, ha a bevallását november 20-a előtt benyújtja és késedelmét igazoltan nem menti ki.

 

 

Az adóbevallás benyújtási módjai:

-          papír alapon postai úton, vagy személyesen (meghatalmazott útján) bármelyik NAV ügyfélszolgálaton

-          elektronikus formában az Ügyfélkapun keresztül

Az adóügyek elektronikus úton történő intézéséhez részletes tájékoztatót talál az alábbi elérési útvonal segítségével: www.nav.gov.hu

 

 

A bevallás kitöltéséhez segítség:

1)      Az ’53-as számú személyi jövedelemadó bevallás kitöltéséhez az útmutató elérhető:

- papír alapon a bevallási csomag részeként,

- elektronikus formában az alábbi linkre kattintva

http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/

 

2)      Általános tájékoztatás kérhető a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén (TCC) keresztül a 06-40/42-42-42-es telefonszámon

 

3)      A bevallás benyújtását követő konkrét ügyintézés (pl.: bevallás javítása) történhet:

-  a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén (ÜCC) keresztül regisztráció (a TEL adatlap kitöltése és beküldése) után, a 06-40/20-21-22-es telefonszámon

-  személyesen, vagy meghatalmazott útján a NAV ügyfélszolgálatain

-  eredeti aláírással ellátott postai levél formájában

Milyen nyomtatvány kell a bevalláshoz ?

   1553any